Mit kell tudnia a kisgyereknek óvodás korára? Tényleg annyira fontos, hogy a gyerek szobatiszta legyen? - Anna óvó néni őszinte üzenete szülőknek

2018 Április 24. • Szerző: Balázs Anna

Mit kell tudnia egy óvodába érkező kisgyereknek? Baj-e, ha még nem szobatiszta? Cikkünkből megtudod, hogy mit gondol erről egy modern felfogású, ugyanakkor tapasztalt óvó néni, aki ezúton igyekszik megnyugtatni a 2-4 éves gyerekek aggódó szüleit. (A fotó csak illusztráció).

A túlzott elvárások kivétel nélkül rombolóan hatnak az emberre, ami a gyerekeknél hatványozottan igaz. Életünk folyamán mindenhol elvárásokkal kell szembesülnünk, amit gyerekkorban még mellőzni kellene. Arról, hogy mit „kell” tudnia egy óvodába készülő gyereknek, én a következőket gondolom.
Tapasztalatom azt mutatja, hogy ha egy gyerektől elvárunk valamit, attól feszültté válik, és a világ minden kincséért sem azt fogja tenni, amit mi szeretnénk, sőt, nem szándékosan ugyan, de ellenáll majd nekünk. Azonban, ha támogatjuk, segítjük, megértjük őt, és csak élvezzük a vele eltöltött időt, akkor a kezünk között bontakozik ki.

„A gyerekek nem ugyanakkor érik el ugyanazt a fejlettségi szintet”

Nem, nem kell tudnia az ABC-t kiscsoportos korában és visszafelé számolni sem. De a viccet félretéve, nem kell, hogy bármit is „tudjon”. Ezt úgy értem, hogy minden gyerek más és más. Nem ugyanabban az időben érik el ugyan azt a fejlettségi szintet. Mindig megvan az oka, annak is, ha nem érik el, nincs azzal semmi gond, ha egy gyerek 3 évesen még nem szobatiszta.
Sok anyuka kérdezi a beiratkozáskor, hogy mit kell tudnia a gyereknek és felétel-e nálunk a szobatisztaság. A legjobb, amit ilyenkor tehetek, hogy megnyugtatom, hogy ne izguljon. Főleg azért ne, mert a gyerek az édesanya nyugtalanságát megérzi, és nem vezet megoldáshoz.

„El kellene már felejtenünk az ítélkezést”

Az anyukák a gyermeknevelésben sok elvárással szembesülnek. Megmondja az anyukája, a sógornője, a védőnő, a doktor néni, az óvó néni, szinte még a postás és a szomszéd néni is a buszon, hogy hogyan is kellene jól gyereket nevelni. Ez felesleges terhet ró az anyukákra és így a gyerekre is. Társadalmunk elfelejthetné már, az ítélkezést és talán könnyebb lenne ez a helyzet is. Ha inkább odafigyelnénk egymásra és támogatnánk, segítenénk a másikat.

Sok kolléga megbotránkozhat a véleményemen, de szerintem nem fontos, hogy szobatiszta legyen a gyerek, pontosan akkora, amikor betölti a 3. életévét és elkezdi az óvodát. Hiszen, ki az aki - akár felnőtt fejjel- éppen a születésnapjára egy 3 éve meglévő szokásáról szokik le, és másnap már e szokás nélkül kel fel? Ugyanakkor egy 3 éves gyerektől, aki küzd a saját kis napi dolgaival, mindenki elvárja, hogy tegye meg. Ha ilyenkor inkább segítjük az elvárások helyett, akkor eredményesebbek leszünk.

„Lazuljunk el, és élvezzük az óvodás gyerekkel való közös tevékenységet”

Az óvoda a legjobb motiváló közeg, hogy bármit megtanuljon az eddig még csak „gyarló” gyermekünk. Elmegy wc-re, mert mindenki oda megy, kezet mos, mert mindenki kezet mos, iszik, mert ő önthet magának, és a pohara is megjelölt pohár, rendet rak, mert az óvó nénije kéri. Persze ebben fontos a pedagógus megfelelő attitűdje is. Tehát azt tudom jó szívvel ajánlani mind az anyukáknak, mind a pedagógusoknak, hogy tudva mit akarnak és nem felejtve a következetességet és az együttérzés képességét, lazuljanak el, törekedjenek nyugodtságra és élvezzék az óvodás gyermekekkel való közös tevékenységeket.

„A gyerekek mindenből tanulnak, csak támogatni kell őket”

Ne attól féljenek, ki mit mond, hanem figyeljék meg mi a gyerek valódi oka arra, hogy ha valamit még nem tesz meg. Kérdezzék meg akár a gyerektől, mi bántja és a gyermek, ha érzi a valódi törődést, megnyílik majd nekünk, és sokkal könnyebben lehet segíteni neki. A gyermek mindenből tanul és természetes lehet számára, hogy köszön, hogy kedves vagy együttérző, hogy elmondhatja mi bántja anélkül, hogy valaki leteremtené és hogy kérhet segítéséget, mert az nem a gyengeség jele. Így pedig az is lehet, hogy 2 évesen szobatiszta lesz, mert jól és biztonságban érzi magát. A gyerekekben az a csodás, hogy megfelelő támogatás mellett a határ számukra a csillagos ég.

Szerző: Balázs Anna
Fotók: Freepik