Milyen változásokon mennek át a háromévesek? 6 dolog, amiért nem könnyű a trinédzserek élete!

2018 Július 17. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Három éves koruk körül rengeteg változáson mennek keresztül a kisgyerekek, érzelmeik rendkívül intenzívek, amit a szülőknek türelemmel kell fogadniuk.

Ez az a kor, amikor a kisgyerekek már kezdik felismerni az érzelmeiket, sőt szavakkal is ki tudják fejezni, hogy éppen hogyan érzik magukat - ez azonban még nem jelenti azt, hogy kontrollálni is tudják az érzelmi állapotukat.

Miket tanulnak meg a gyerekek 3 éves koruk körül?

1. Türelem

Három éves kor körül a gyerekek még nem képesek uralkodni magukon, mindent megtesznek azért, ha valamit nagyon el akarnak érni, bele sem gondolva a következményekbe.
Ez még nem az a kor, amikor fel tudják mérni, hogy az előnyökre, a jutalomra várni kell.

2. Indulatkezelés

Erre a korra tanulják meg, hogy ne támadóan, rombolóan szerezzék meg azt, amit kiszemeltek maguknak.

3. Konfliktuskezelés

Egy három éves gyereknek még nincsenek kifinomult módszerei a konfliktuskezelésre, ha kell, harap, csíp, rúg, mert számára ez tűnik a legcélravezetőbbnek. Később már tudni fogja, hogy ezek helytelen viselkedési formák. Szülőként abban tudunk sokat segíteni, hogy elmagyarázzuk, miként fejezzék ki az érzelmeiket.

4. Humor

A humorérzék szintén három éves kor körül kezdi pályafutását. Ha a kisgyerekek azt látják, hogy valami nekünk vicces, vagy fordítva, meg tudjuk őket nevettetni, ezek által mind az ő humorérzékük gazdagodik.

5. Empátia

Az empátia a három éves kor körül kezd megjelenni. Rosszul érzik magukat, ha azt hiszik, hogy rosszat tettek, illetve képesek átérezni mások fájdalmát, örömét.

4. Közös játék

A bölcsődében a gyerekek leginkább csak egymás mellett játszanak, de óvodás korukra már megjelenik az egymással közös játék. Együttműködésük, szabálykövetésük az óvodai évek alatt időről-időre szépen fejlődik.

Forrás: a Motherly cikke nyomán, Szerző: I.S. Cohen
Fotó: Freepik