5 festői barlang Magyarországon, ahová családdal együtt is érdemes elkirándulni!

2018 Január 27.

5 festői barlangot ajánlunk, ami gyerekkel kihagyhatatlan program! Az egyik családbarát barlang hatalmas csúszdával felszerelt játszótérrel várja a gyerekeket, a másik 30-fokos fürdővize miatt alkalmas pancsolásra. Ajánlunk olyan barlangot, ahol hangulatos fények között lehet csónakázni, és olyan gyógybarlangot is, ahova asztmás-köhögős gyerekekkel érdemes ellátogatni - nem beszélve a páratlan barlangi képződmények csodálatos látványáról, amit a család összes tagja élvezni fog.

Hétvégenként sok családnak támad kedve kirándulni, de az időjárás miatt sokszor mégis inkább otthon maradunk. Tudtad például, hogy a barlangokban egész évben folyamatosan 10-13°C körüli a hőmérséklet? Ez azért jó hír, mert bármilyen rosszaz  idő odakint, egy barlang mindig kitűnő kirándulási célpont lehet. Cikkünkben 5 csodálatos barlangot mutatunk be, amit mindenképpen érdemes felkeresni akár gyerekkel is. Ezek a mesés helyek rengeteg különleges élményt nyújtanak az odalátogatóknak.

Aggteleki cseppkőbarlang

Hol található az Aggteleki cseppkőbarlang?
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3., Budapesttől 235 kilométerre, körülbelül 2 és félórai autóútra.

Miért érdemes felkeresni?
Hazánk nemzeti parkjai közül az Aggteleki Nemzeti Park az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és a felszín alatti világ védelmének érdekében 1985-ben hozták létre. A közel 20 000 hektáros területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. Ezen a területen jelenleg számos különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található.

Az Aggteleken 20 barlang  található. Ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti. A Baradlát már az őskori ember is ismerte és lakta. A mai kor embere viszont – vállalkozó kedvétől és vérmérsékletétől függően – számos barlangtúrából választhat, hogy megismerje. Így például az 1 órás könnyű sétatúrától, a 6-7 órás kalandtúráig kedvükre választhatnak az érdeklődők. Emellett méretei, akusztikája, kiépítettsége lehetővé teszi 1 000 főt befogadó koncertek megrendezését.

További híres barlangok a környéken:

  • Béke-barlang
  • Földvári-barlang
  • Kossuth-barlang
  • Meteor-barlang
  • Rákóczi-barlang
  • Vass Imre-barlang

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki cseppkőbarlang belépőjegy árai:

Felnőtt belépő:  2.200 Ft
Gyermek belépő: 1.300 Ft
Óvodás belépő: 200 Ft
Családi belépő: 1500 Ft.

További jegyárakról, túrákról és kedvezményekről az Aggteleki Nemzeti Park honlapján találsz további információkat.
 

Barlangfürdő, Miskolctapolca

Hol található a Miskolctapolcai Barlangfürdő?
3519 Miskolc, Pazár István stny. 1., Budapesttől körülbelül 185 kilométerre, 2 órás autóút után juthatunk oda.

Miért érdemes felkeresni?
Miskolctapolcán egy melegforrások fölött emelkedő barlangban alakították ki a Barlangfürdőt. A Tavas-barlang páratlan élményt nyújt az odalátogatóknak. A hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű 30°C-os fürdővíze és a barlang klímája gyógyhatású. Több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetünk, és közben megcsodálhatjuk az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit.

Barlangfürdő, Miskolctapolca:

A Barlangfürdő jegyárai:

Felnőtt belépő:  2.050 Ft
Gyermek belépő: 1.650 FT
Gyermek belépő 4 éves korig: ingyenes
Családi belépő: 5.100 Ft.

További jegyárakról, kedvezményekről információt: a Barlangfürdő honlapján tájékozódhatsz.

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

Hol található a Szemlő-hegyi-barlang?
1025 Budapesten, Pusztaszeri út 35.

Miért érdemes felkeresni?
Budapesten a II. kerületi Pusztaszeri úton található a Szemlő-hegyi-barlang, amely igazán család- és gyerekbarát barlang.  Ez a barlang jelenleg 2200 méter hosszban feltárt természeti kincsünk. Több tágas folyosóból áll. A Szemlő-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlanghoz hasonlóan hévizes eredetű.Túraútvonala közel 300 méter, melyet kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatunk be. Vezetett barlangtúra egy pontján még a tökéletes sötétséget is megtapasztalhatjuk. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is.

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több tágas folyosóból áll. Felszínén geológiai tanösvénnyel és játszótérrel, a földalatti területe varázslatos világával várja látogatóit. A szépen parkosított területről remek panoráma nyílik a városra és a Dunára. A barlang feletti parkban hatalmas csúszdával felszerelt játszótér csalogatja a gyerekeket.

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

A Szemlő-hegyi-barlang belépőjegyárak:

Felnőtt belépő: 1400 Ft/ fő
Kedvezményes belépő: 1100 Ft/ fő (gyerek, diák, nyugdíjas)

Három éven aluli gyermeknek nem kell belépőt váltani. A családi belépő váltásánál a létszámba nem számítják be a három éven aluli gyermeket. Családi kedvezmény: két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek – maximum 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be.

További jegyárakról, kedvezményekről információt:  A Szemlő-hegyi-barlang honlapján találtunk.

Tapolcai-tavasbarlang

Hol található a Tapolcai-tavasbarlang?
8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3, Budapesttől körülbelül 160 kilométerre és körülbelül 2 óra autóútra található.

Miért érdemes felkeresni?
A tavasbarlang Tapolca városa alatt húzódik. Teljes hossza 3280 méter, mélysége a bejárattól számítva 16 méter. A mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki. A csónakos körtúrán hangulatos fényekben csónakázhatjuk körbe a barlangot. A tavasbarlang nagyobbik része víz alatt van, nem látogatható. A látogatható részbe 73 lépcsőn juthatunk le.

Odabent a hőmérséklet 20 °C, a relatív pártartalom több mint 90%. A világon sehol sincs ekkora kiterjedésű csónakázható barlangrendszer. A barlang felett 2015. január 20-án nyitott meg a tavasbarlang 770 négyzetméteres, tíztermes látogatóközpontja. Izgalmas, élményekkel teli programokat kínál felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A 10 terem különleges látnivalói vezetnek be minden idelátogatót a barlangok titokzatos világába. A gyerekeket kúszóbarlang, a felnőtteket érzékelési képességet próbára tevő a "kőtapogató" várja. A gyerekek kedvence lehet még a szabadban elhelyezett mászófal és játszótér is.

Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang nyitva tartása:

Március 14-e után 10.00-17.00 óráig
Utolsó jegyvásárlási lehetőség a barlangzárás időpontja előtt 60 perccel!

A Tapolcai-tavasbarlang belépőjegyárak:

Felnőtt jegy: 2.000 Ft
Kedvezményezett jegy:  1.800 Ft
Gyermekjegy (3-14 éves):  1.500 Ft
Családi jegy (szülők és a gyermekek 14 éves korig):  5.500 Ft
További jegyárakról, kedvezményekről információt a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park honlapján találtok. 

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Hol található a Csodabogyós-barlang?
8312 Balatonederics, Budapesttől 205 kilométerre és 2 és negyedóra autóútra található.

Miért érdemes felkeresni?
Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 m (a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva tudunk majd haladni. Mivel a barlang nincs kivilágítva az idelátogatók a túra ideje alatt védősisakot, barlangász overált és fejlámpát is kapnak, amelyek a tájékozódáson kívül a gyönyörű barlangi képződmények megtekintéséhez is elegendő fényt biztosít;

A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 °C fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Mivel a barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni: a “kaland” részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig; Túránk során tapasztalt barlangi túravezetők segítik utunkat, akikre nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Csodabogyós-barlang jegyárak:

Alap túra: 6.000,– Ft/fő
Alap túra csoportos jelentkezés esetén (26 főtől): 5.000,– Ft/fő
Extrém 1. túra: 10.000,– Ft/fő
Extrém 1. túra csoportos jegy: nincs
Extrém 2. túra: 10.000,– Ft/fő
Extrém 2. túra csoportos jegy: nincs

Fotók és tartalomhoz forrás: wikimapia.org, wikipedia.org, pinterest/www.bnpi.hu; erdekesvilag.hu; csodabogyos.hu, kirandulastippek.hu