3 ünnepi leves, ha már unod a halászét (recept)

Könnyen elkészíthető ünnepi leveseket mutatunk, amelyek nem viszik el a hangsúlyt a fő fogásról.

Egyszerűen, kevesebb mint egy óra alatt elkészíthető ünnepi leveseket mutatunk, amelyek nem viszik el a hangsúlyt a fő fogásról.

Narancskrémleves édesköménnyel

Hozzávalók:

  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 400 g édeskömény
  • 2 dl kókusztejszín
  • bors


Fotó: Harry&Lexy

1. A narancsot nagyon alaposan megmossuk, héját lehámozzuk.
2. A narancshéj darabokat összefőzzük az alaplével körülbelül 20-30 percig.
3. Eközben a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, illetve az édesköményt is felaprítjuk.
4. Ezeket hozzáadjuk az alapléhez, majd lefedett fedő alatt további 30 percig hagyjuk összeérni az ízeket.
5. Ha lejárt az idő, akkor kivesszük a levesből a narancshéjdarabokat és hozzákeverjük a kókusztejszínt.
6. A levest alaposan összeturmixoljuk, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Gyömbéres sütőtökpüréleves

Hozzávalók:

  • 1 fej édesburgonya
  • 1/2 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • Friss gyömbér ízlés szerint
  • kb. 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szál koriander
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 1 dl tejszín
  • só, bors ízlés szerint


Fotó: Pinterest

Elkészítés:

1. A meghámozott, apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk.
2. A megtisztított sütőtököt és édesburgonyát felkarikázzuk.
3. A megpirult hagymához hozzáadjuk a felkarikázott édesburgonyát, sütőtököt és gyömbért, majd ezeket felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. Kis láng mellett körülbelül 20 percig főzzük, végül belekeverjük a tejszínt.
5. Ha elkészült, alaposan turmixoljuk össze.

Zöldségkrémleves garnélával

Hozzávalók:

  • 250 g burgonya
  • 250 g szárzeller
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 1 bögre tejföl vagy tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 250 g garnéla
  • kapor ízlés szerint


Fotó: guetekueche.at

Elkészítés:

1. Burgonyát, szárzellert megmossuk, felkockázzuk, hagymát felaprítjuk, fokhagymát összezúzzuk.
2. Megolvasztott vajon ezeket megfuttatjuk, majd az alaplevet hozzáadva körülbelül 10-20 percig főzzük.
3. A garnélákat külön forró, lobogó vízben pár percig főzzük, kivesszük, majd meleg helyen tartjuk.
4. Ha zöldségek megpuhultak, botmixerrel alaposan összeturmixoljuk a levest.
5. A leveshez hozzáöntjük a tejfölt, sót, borsot, kevés friss kaprot, majd utoljára kiforraljuk.
6. A garnélákat hurkapálcikákra szúrjuk, és a levesbe helyezve tálaljuk.