A sarkvidéki élővilágot bemutató időszaki kiállítás és korcsolyapálya nyílt a Természettudományi Múzeumban

• Szerző: MTI

Az Északi-sarkvidéken, a tundrán és az Antarktiszon élő, veszélyeztetett állatok preparátumai, valamint a legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói láthatók a Magyar Természettudományi Múzeum pénteken megnyílt új kiállításán, amellyel egy időben egy beltéri, plasztik korcsolyapályát is átadtak a gyerekeknek.


A Jégvilág című kiállítás a megnyitó napján a Magyar Természettudományi Múzeumban 2023. november 17-én. Az Északi-sarkvidéken, a tundrán és az Antarktiszon élő, veszélyeztetett állatok preparátumai, valamint a legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói láthatók a múzeum új tárlatán. A megnyitóval egy időben egy beltéri, plasztik korcsolyapályát is átadtak a gyerekeknek. MTI/Soós Lajos

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Jégvilág című tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a kor legnagyobb, országhatárokon átnyúló kihívása a klímaváltozás. Ezzel kapcsolatban nem csak az Európai Unió, de hazánk is számos intézkedést hozott már, a fenntartható és élhető jövő érdekében - mutatott rá.

Kiemelte, hogy Magyarország az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást és az egyik első tagállamként foglalta törvénybe a klímasemlegességet, vagyis azt, hogy 2050-re csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, melyet meg is tudunk majd kötni erdeink és gyepterületeink segítségével.

Magyarország nemzeti ügyként tekint a klímavédelemre, ugyanis a konzervatív értékrend alapja a szabadság és a felelősség mellett a mértékletesség is - fűzte hozzá a bizottsági elnök, hozzátéve, hogy hazánk a hiteles, a cselekvő és konzervatív klímapolitikában hisz és alapelvként tekint arra, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a nagy klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és vállalatokkal kell megfizettetni.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója elmondta: a tárlattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitással érinti a sarkvidéki területeket.

Az Északi-sarkvidéken a jég visszahúzódása rengeteg - a tárlaton is megtekinthető - faj élőhelyét veszélyezteti, de az Antarktiszt szintén sújtják ezek a folyamatok - fűzte hozzá a főigazgató.

A helyszínen megnyílt, 13-szor 13 méter nagyságú plasztik korcsolyapályával a múzeumba látogató gyerekeknek újabb lehetőségük nyílt a játékra és a mozgásra - emelte ki Bernert Zsolt, hozzátéve, hogy a kiállítást a múzeum saját erőforrásából valósította meg.

A február 18-ig látogatható időszaki tárlaton 16 állatot, többek között a Déli-sarkvidéken élő serényes oroszlánfóka és Humboldt-pingvin, az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve, a tundrán megtalálható alaszkai farkas és rénszarvas preparátumait, valamint a legutolsó jégkorszak idején élt gyapjas mamut és dél-amerikai kardfogú tigris rekonstrukcióit láthatják az érdeklődők.

A múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban, ezért a korcsolyapályát környezetbarát, fenntartható eljárással készítették: a műanyag lapokból összeállított sporteszköz síkosságát egy speciális anyaggal, a növényi alapú glicerinnel való kezelése adja - hangzott el a pénteki eseményen.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Soós Lajos