Hétvégén kezdődik a Élelmiszerbank Egyesület jótékonysági akciója

• Szerző: MTI

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hagyományos adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet önkéntesei az ország több mint 150 településén, 350-nél is több áruházban gyűjtik a felajánlásokat.

A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy vásárlásai alkalmával a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le - áll az egyesület keddi közleményében.

A gyűjtésre november 17. és 19. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro áruházaiban, országszerte több mint 350 helyszínen. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon pénteken délutántól vasárnap estig.

A nélkülözők számára a készétel konzervek, a rizs, a tészta és a hozzájuk illő szószok, a liszt, a bébiétel, az étolaj, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, valamint bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.

Mint írják, az Élelmiszerbanknál idén a szokottnál jóval hamarabb, már a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma, amelyek között a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek aránya nagyon magas.

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereket segíthetik. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, valamint a leghidegebb januári hetekben.

A Tesco külön támogatást is felajánlott, amely szerint az áruházaiban adományozott termékek értékének húsz százalékával megegyező összeggel segíti a szervezet egész éves élelmiszermentő munkáját. Aki a hétvége során nem tud személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, az Tesco Otthonról szolgáltatás keretében tud adománycsomagot vásárolni a nélkülöző családok részére, egészen a hónap végéig.

Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányát, tavaly előtt csaknem 350 ezer kiló adományt gyűjtöttek, amelyből hetvenezer nélkülözőnek tudtak segítséget nyújtani az ünnepek idején, tavaly azonban csupán harmadannyi felajánlás érkezett a szervezethez.

Forrás: MTI
Fotó: www.elelmiszerbank.hu