Herpesz vírus okozta a baba halálát - Az anyuka arra figyelmeztet, hogy ne csókolgassuk a babát

"Senkinek nem kívánom, hogy átélje azt, amit én".

Életük legszebb napja volt a brit szülőknek Kelly Ineson-nak és férjének, Thomas Cummins-nek, amikor hazavitték kisbabájukat, a csepp Kiarát a kórházból. 10 nappal ezután azonban újra kórházba kényszerültek.

A baba először csak súlyt veszített, majd 4 nappal később az orvosok fertőzést állapítottak meg nála, de addigra már a veseműködése is leállt. Az újszülött Kiara vérmérgezést kapott, végül mesterséges kómában tartották.
Számos vizsgálat után jött a diagnózis: a baba herpesz vírus által fertőzött. Az orvosok közölték a szülőkkel, hogy már nem tehetnek semmit azért, hogy megmentsék a kislányukat.

EZ IS ÉRDEKELHET: MIÉRT VESZÉLYES, HA TÉLI KABÁTBAN UTAZIK A BABA, KISGYEREK »»

A herpesz a babára veszélyes, a felnőttre ártalmatlan

Amíg a herpesz vírus felnőttekre relatív ártalmatlan, addig a babákra nézve komoly veszélyt jelent, és akár halálos kimenetelű is lehet. A legnagyobb veszélynek e tekintetben a 0-6 hónapos csecsemők vannak kitéve, akkor, ha a vírussal érintkeznek.

A leggyakoribb eset, amikor a babát olyan személy puszilja meg, akinek herpesz sebe van, vagy a baba olyan felületet érint meg, ami herpesszel fertőzött.

- Az orvosok azt mondták, hogy Kiarát olyan valaki puszilta meg, aki herpeszes volt - mondta az édesanya, aki most arra int mindenkit, hogy kerüljük, hogy a babalátogatóba érkező rokonok, ismerősök puszilgassák a kisbabát.
- A legsötétebb rémálmomban sem tudtam volna elképzelni, hogy egy ártalmatlan puszitól fog egyszer meghalni a kisbabám. Senkinek sem kívánom, hogy valaha átélje ezt az érzést... – meséli keserűen a gyászoló édesanya.

Dr. Herman Josef Kahl gyermekorvos így magyarázza el az okokat: "Csecsemőknél az első 3 hónapban az immunrendszer még nem elég érett, ezért egy fertőzés életveszélyes komplikációkat, maradandó egészségügyi károsodásokat tud okozni".


Ne engedjük, hogy mások a babát csókolgassák

A babalátogatóba érkező rokonoktól, barátoktól kapott puszi nem csak herpesz vírust, hanem más baktériumokat is hordozhat. Főképpen azok a babák vannak kitéve a veszélynek, akiknél még nem törtek elő a tejgogak. Az "ártatlan puszi" idegrendszeri károsodáshoz is vezethet - figyelmeztetnek az orvosok.

Forrás: Külföld
A kezdőfotó csak illusztráció, forrás: Freepik