A gyerekek cukorbetegsége nem várhat másnapig. A korai felismerés életet ment!

November a cukorbetegség hónapja, amely jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyerekek is lehetnek cukorbetegek. A Szurikáta Alapítvány Figyeld a jeleket! címmel filmet forgatott az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért, valamint november 13-án emléktábla-avatóval és könyvbemutatóval ünnepli az inzulin felfedezésének 100. évfordulóját.

„A 2022-es év különösen fontos a számunkra, hiszen 100 éve fedezték fel az inzulint, amely lehetővé teszi, hogy életben maradjanak a diabéteszes gyermekek" – nyilatkozta Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kuratóriumi elnöke. „A diabétesz világnap előtti napon, november 13-án felavatjuk Frederick Banting, az inzulint feltaláló és közkinccsé tevő kutató emléktábláját a Bókay János utcában, valamint bemutatjuk a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának gyógyító-kutató diabetológusa, Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin c. kötetét, melyben izgalmasan összefoglalta, hányan, hány féle úton indulva keresték a diabétesz kezelési módját, és hogyan változtatta meg az inzulin felfedezése a diabéteszes gyerekek életét.”

A Szurikáta Alapítvány a diabétesz hónapjára egy filmmel is készült, amelyet az 1-es típusú cukorbetegség korai felismeréséért forgattak érintett családok, gyermekorvosok, diabetológusok és ápolónők részvételével.

Bíznak abban, hogy a lehető legtöbb emberhez eljut a hír: ha a gyermek sokat pisil, sokat iszik, farkasétvágy mellett fogy, nem várhatunk másnapig, a diabétesz gyanúja miatt azonnali vér-, illetve vizeletcukorvizsgálatra van szükség, ami a gyermekháziorvosi rendelőkben egyszerűen elvégezhető. A kampányhoz ismert emberek is csatlakoztak, mint Gryllus Vilmos, Trokán Anna, Rókusfalvy Lili, Hajnóczy Soma, Deliága Éva és Lábas Viki. „Figyeld a jeleket! A gyerekek cukorbetegsége nem várhat másnapig. A korai felismerés életet ment. Vigyázzunk a kicsikre!” – hirdetik a rövid videóikban.