Hogyan hat a kisgyerekre, ha anya túl korán tér vissza a munkába?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Milyen előnyökkel jár, ha a kisgyereket nem csak az édesanyja gondozza, hanem mások is? Miért lehet több az iskolai siker azoknál a gyerekeknél, akik dolgozó anya mellett nőnek fel? Mit gondol a hazai közvélemény arról, hogy mikor "illik" visszamennie dolgozni egy kisgyerekes anyukának? Válaszok a cikkben.

Már jó korán Damoklész kardjaként lebeg a kisgyerekes anyukák feje felett, hogy mi lesz akkor, ha egyszer vissza kell térni a munkába. Az anyukáknak sokszor már előre bűntudatuk van attól, hogy hamarosan "el kell hagyniuk a gyereket" a munkahely kedvéért, ugyanakkor azzal sincsenek teljesen kibékülve, hogy végleg lemondjanak a hivatásukról, a karrierjükről.

Az alábbi összeállítással őket szeretnénk megnyugtatni, hiszen tanulmányok sora bizonyítja, hogy a munkába történő korai visszatérésből anya is és gyermeke akár profitálhat is.

1. A bölcsőde pozitívan hat a gyerek pszichés fejlődésére

Szakértők szerint jót tesz a gyereknek, ha nem csak családtagok veszik körül a kisgyereket, hanem mások is. Veit Rössner, a Drezdai Egyetem pszichiátere 2016-ban arra jutott, hogy azok a gyerekek, akiket az első 2 életévükben idegenek is gondoztak, és nem csak az édesanya, később ritkábban szenvedtek pszichés zavarokban.

Ezentúl, azoknál a gyerekeknél, akik bölcsődébe jártak, jobb nyelvi képességeket lehetett tetten érni, mint azoknál, akiket kizárólag az édesanyjuk gondozott. Ez utóbbi eredményt a London School of Economics és az Oxfordi Egyetem közös kutatása igazolta 2016-ban.

2. A bölcsődéből kikerült gyerekek kevésbé félénkek

Még a hatvanas években, USA-ban végzett tudományos kutatás igazolta, hogy azok a gyerekek, akiknek az anyukájuk túl korán kényszerült visszatérni a munkahelyére, ők kooperatívabbak, könnyebben alkalmazkodnak és kevésbé félénkek, mint azok a gyerekek, akik otthon édesanyjuk mellett cseperedtek.

3. Több önbizalom és több siker az iskolában

Egy nagyszabású 2015-ös tudományos kutatás (KAS) azt bizonyította, hogy a dolgozó anyák gyerekeinek magasabb az önbizalma az iskolában. Könnyebben rá lehet őket venni a teljesítésre, emiatt jobb teljesítményt tudnak felmutatni, könnyebben megy nekik a tanulás, valamint az általános iskolából a gimnáziumba történő átlépés zökkenő mentesebben sikerül.

A KAS tudósai ezt azzal magyarázzák, hogy a dolgozó anyák gyermekei a kezdetektől megtanulják, hogy érdemes a munkába erőfeszítést invesztálni.

4. Kevesebb nemi szereppel járó klisé

A dolgozó anyák gyerekei úgy nőnek fel, hogy számukra teljesen természetes, hogy egy nő is ugyanúgy munkába jár, mint a férfi - ezáltal a nő kikerül a sztereotip háziasszony szerepből, aki önmagát feláldozva csak a családjával foglalkozik. A kutatást a Harvard Business School végezte.

EZ IS ÉRDEKELHET: AZOK AZ ANYÁK, AKIK OTTHON GYEREKET NEVELNEK, ŐK IS DOLGOZNAK! »»

- Kevés olyan dolog van, amiről úgy gondoljuk, hogy ilyen nagymértékben tudja a nemek közötti egyenlőtlenséget leküzdeni, mint az, hogy valaki dolgozó anya mellett nő fel - nyilatkozta L. McGinn, a tanulmány vezetője.

Ezáltal ugyanis a férfiak jobban belefolynak a házi munkába, több időt töltenek a családjuk körében. A dolgozó anyák lányai általában a szülői minta alapján szívesebben döntenek úgy, hogy édesanyjuk példáját követik, és szívesen visszatérnek a munkába, ahol felelősségteljes pozícióban találják meg újra önmagukat, sőt, még többet is kereshetnek emiatt.

5. A dolgozó anyák elégedettebbek

És amit soha nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a munkába történő visszatérés hogyan hat az anyukára. Figyelem, most jön a jó hír: azok az anyák, akik viszonylag korán visszatérnek dolgozni, nos, ők úgy tűnik, elégedettebbek, mint más anyukák. Erre az eredményre a Bochumi Egyetem tudósai jutottak.

Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy az idegenek általi gondozás jótékonyan hathat a babára, ha az anyuka 20 órás munkát vállal hetente.

Sok mindenen múlik, hogy az anya munkavállalása hogyan hat a gyerekre - hazai szakértők

Ez mind szép és jó - gondolhatjuk -, de a fenti tanulmányok mindegyikét kivétel nélkül külföldön készítették. És mi a helyzet itthon?

Minél több gyerek a családban, annál kisebb az esély a munkára itthon
Lipták Katalin és Matiscsákné Lizák Marianna 2018-ban végzett tanulmánya arra jutott, hogy az elmúlt években bár növekszik hazánkban a nők munkaerő-piaci szerepe, de a nők foglalkoztatási rátája tartósan alacsonyabb a férfiakénál és alacsonyabb a női EU-átlagnál is.

Ezt nagyrészt az okozza, hogy hazánkban a kisgyermekes nők nem vagy nagyon nehezen tudnak visszatérni a munka világába, még akkor sem igazán, ha számos családpolitikai eszközzel segíti őket a kormányzat. A kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei jelentősen nem javulnak, ha egy nő több gyermeket vállal, ez sok esetben a saját munkaerő-piaci kirekesztődéséhez vezet. Minél több gyermek van a családban, az anya foglalkoztatási rátája annál alacsonyabb.

3 éves gyerek anyukája már "vissza mehet dolgozni" a többség szerint
Blaskó Zsuzsanna által vezetett 2011-es tanulmány a kisgyermekes anya megítélést vette górcső alá. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a közvélemény hány éves korban jelöli meg azt a határt, amikortól a kisgyermek anyja szerintük munkát vállalhat.

Azt találták, hogy a többség, azaz 56% három éves kornál, vagy még később (20%) húzza meg ezt a választóvonalat. Az egyéves kort, csak egy jelentéktelen kisebbség jelölte meg. A válaszadók egyötöde a kétéves kori visszatérést tartja "megfelelőnek".

Bölcsődés gyereknek később jobb a szókincse és a szövegértése
Nagy Ágnes 2013-mas tanulmányában kifejezetten az anya munkába állása és a gyermek fejlődése közötti összefüggéseket kereste. Többek között felvetette, hogy magyar édesanyáktól gyakran hallani, hogy "a gyerek szeret ugyan közösségben lenni, de a többi gyermek között visszafejlődik, mert túl sokan vannak, és nem jut rá elég figyelem. A problémás gyerekek lekötik a gondozók energiáit".

Nagy Ágnes Bass 2007-es tanulmányára hivatkozva kifejti: az intellektuális fejlődés és az iskolai teljesítmények tekintetében a bölcsődében, illetve a nagyszülőknél elhelyezett gyermekek jelentősen jobb eredményeket produkálnak, mint azok, akiket édesanyjuk nevelt 1 éves korukban. Ami pozitív hatást találtak, abból sok az első életév utáni munkavállaláshoz köthető: 3-4 évesen jobb a gyerekek szókincse, 7-8 éves korukban jobb a szövegértésük.

Kutatási eredményei szerint az anya munkavállalása önmagában nincs hatással a gyermek fejlődésére, ám vannak meghatározó tényezők: a gyermek életkora, a gyermekgondozás minősége, az anya munkahelyi motiváltsága és munkahelyi tapasztalatai, szerepfeszültség, stb.

Minden család más

Tanulmányokat hosszasan lehetne elemezni, ám, mint minden más esetben, itt is igaz, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a munkából való visszatérés általában jó-e vagy sem a kisgyerek számára, mert ezt mindig az adott körülmények, élethelyzet, egzisztenciális és egyéb családi lehetőségek szabják meg.
Mindenesetre a lelkiismeret-furdalással birkózó édesanyák számára a fenti példák is megmutatják, ha a közelgő új élethelyzetnek számos előnyei is lehetnek.

Fotó: Freepik
Forrás: Külföld