Hazudik a gyermeked? A hazugság gyerekeknél lehet, hogy mégis csak jó? Friss kutatási eredmény

2018 Március 17.

Hazudik a gyermeked? Mi szülők teljesen összezavarodunk, amikor rájövünk, hogy a gyerekünk elkezd hazudni. Miért hazudik a gyerek? Azt gondoljuk, hogy az őszinteség erkölcsi kötelességünk, és ezt a hitünket próbáljuk megtanítani a gyerekeknek is. Többen még azt is gondolják, hogy a gyerekkorban elkezdett hazugság fejlődési rendellenesség következménye lehet. De egy friss kutatás szerint éppen az ellenkezője igaz ennek az elgondolásnak.

Egy 2018-as külföldi kutatás megállapítása szerint, mely a New York Times egyik cikkében jelent meg, a hazugság a gyermekeknél nem bűn, hanem az intelligencia jele. Azok a gyerekek, akik hajlamosak a hazugságra, magasabb verbális IQ-val bírnak, és jobb végrehajtó képességekkel is rendelkeznek.

A hazugság jó hatással van az agyra
Elképzelhető, hogy a hazugság valójában az együttérzéshez köthető? Lehet, hogy az, aki kiskorában elkezd füllenteni, már előre levonja tetteinek következményeit és intuíciójára alapozva hatást próbál gyakorolni szüleire? Elképzelhető, hogy ez nem is olyan bűnös cselekedet?
Kang Lee a Torontói Egyetem egyik kutatója szerint „a hazugság, más szemszögből nézve, jó hatással van az agyra” – legalábbis, ha a gyermekek fejlődésének nézőpontjából vizsgálva, mivel a füllentés támogatja a kreativitást, a nyelvi készségeket és a problémamegoldó képességet is.

Egy ilyen szituációban a gyermeknek nagyon magas szintű számításokat kell végeznie nagyon rövid idő alatt. Egyfelől annak érdekében, hogy eldöntse, vajon az igazság, vagy a hazugság hozza-e meg az optimális megoldást, másfelől, hogy a legvalószínübb hazugságot eszelje ki, ami az adott szituációban a legjobban működjön. De igazán megéri-e a gyerek számára, hogy az igazságot feláldozza a hazugság oltárán?
Dr. Lee azt ajánlja nekünk szülőknek, fordítsuk meg a szituációt. Ha a gyermek azt tapasztalja, más gyerekeket az őszinteségükért megdicsérnek, mert az hozzájárul a becsületes magatartás elsajátításában, ha azt észleli, hogy másokat az igazságérzetük miatt méltányolják, akkor majd ők is ilyen visszajelzésre áhítozik, így majd a becsületességet tartják jobban jövedelmezőnek.

Címkék: gyerekek, hazugság