4 játék, amiről nem gondolnánk, milyen jó hatással van a gyermek fejlődésére (x)

Biztosan mindenkinek van néhány kellemes emléke gyerekkorából, amikor az egész napot a testvéreivel és barátaival töltötte, kedvenc játékaival körülvéve. Ezekben az években a játéknak egyetlen célja van, ez pedig az önfeledt szórakozás, felnőttként azonban jó ha tudjuk, hogy szinte valamennyi játék – kisebb-nagyobb mértékben – hatással van a gyermek fejlődésére is. Azzal persze tisztában vagyunk, hogy a memóriajátékok az emlékezőtehetséget, a logikai feladatok pedig a gondolkodást segítik elő, számtalan olyan tárgy vagy tevékenység létezik azonban, melyekről nem is gondolnánk, mennyire hasznosak. Lássuk, mik ezek! (x)

építőjátékok gyerekeknek

1. Lego

A Lego és a hozzá hasonló építőjátékok évtizedek óta megtalálhatók minden gyerek – és nagyon sok felnőtt – holmijai között. Ez nem is véletlen: ezek a játékok rendkívül élvezetesek minden nemű és életkorú ember számára, ami azonban talán még ennél is fontosabb az az, hogy gyerekkorban számos különböző készség és képesség fejleszthető a segítségükkel. 

Az első természetesen a finommotorika, az ujjak koordinált mozgása. Erre figyelemmel érdemes a gyerekeket már korán megismertetni az építőjátékokkal – kezdetben persze a nagyobb darabokból álló verziót válasszuk. A kockák kézbe vétele, összeillesztése és szétszedése erősíti az ujjak izmait, segít pontosabbá, kifinomultabbá tenni a mozdulatokat, ennek pedig gyermekünk később is óriási hasznát veszi majd: javul a kézügyessége, így könnyebben megtanulja a ceruza, majd a toll fogását is. 

Az építkezés elősegíti a kreativitás fejlődését is, de akár alapvető matematikai ismeretek elsajátítását is: a kockákat számolni kell, oda kell figyelni a szimmetriára és a színekre is, így észrevétlenül fejleszthetjük gyermekünket már az iskola megkezdése előtt is. Nem utolsó szempont az sem, hogy az építőjátékok másokkal együtt a legélvezetesebbek, ennek következtében pedig a gyerekek megtanulnak csapatban dolgozni, elismerni egymás sikereit és empatikusan állni társaikhoz.  

2. Kirakós 

A puzzle szintén egy olyan játék, amit felnőttként sem hagyunk magunk mögött: a kirakós kikapcsol, feltölt, így egy fárasztó munkanap után tökéletes szórakozást nyújthat. Hasonlóan vannak ezzel a gyerekek is, számukra azonban sok egyéb előnnyel is jár a kis darabkák összeillesztése.

A puzzle – az építőjátékokhoz hasonlóan – fejleszti a finommotorikát, erősíti a kitartást, a koncentráció készségét, de segít felismerni a rész-egész viszonyát is. Ez utóbbi nagyon hasznos lesz az iskolában, ezért érdemes korán megismertetni a gyerekeket a koruknak megfelelő méretű és darabszámú kirakósokkal. 

Ez a játék rendkívüli mértékben serkenti a logikus gondolkodást, hiszen meg kell érteni, hogy az egyes darabok miért és hogyan illeszkednek egymáshoz. Ezáltal persze fejlődik a problémamegoldó képesség is, hiszen meg kell találni a cél eléréséhez – a kép kirakásához — vezető utat. Ha elkészült a mű, az olyan sikerélményt jelent, ami által nő az önbizalom, a gyerekek pedig megtanulják azt, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét; láthatjuk, hogy a puzzle nem hiányozhat egy gyerekszobából sem. 

3. Babák

A szerepjátékok már óvodás kortól nagyon fontosak egy gyerek életében, hiszen azzal, hogy beleképzelik magukat valaki más helyzetébe, szerepébe, a képzelőerejüket kell használniuk. A saját maguk számára kitalált történet mesélése során a nyelvi, kommunikációs készség is fejlődik, elsajátíthatók és gyakorolhatók az alapvető társalgási ismeretek. Ha a gyermek nem egyedül játszik, a társával is sokat tanulhatnak egymástól, de a legfontosabb előny talán az, hogy a játék során feldolgozhatóak a napi feszültségek, kudarcok, így ez a különböző traumák kezelésének is jó eszköze lehet. 

A babákat elsősorban lányos játéknak tekintjük, hiszen a klasszikus nemi szerepek szerint nekik kell megtanulniuk a másról való gondoskodás, az érzelmek kimutatásának képességét, az empátiát és a felelősségvállalást. Persze semmi gond nincs azzal, ha egy kisfiút sokkal jobban érdekelnek az autók és az építőjátékok, fontos tudni hogy teljesen természetes az is, ha érdeklődnek a játékbabák iránt: a fent említett pozitív hatások nemtől függetlenül a hasznunkra válhatnak.

4. Homokozás

Az egyik legszórakoztatóbb kerti játékot minden gyerek élvezi, a jó hír pedig az, hogy ez csakis a javukra válhat. A homokkal való játék, kezdetben a gyúrás, markolászás, később az építkezés fejleszti a kézügyességet, de a logikus gondolkodást is. Ha többen közösen építkeznek, a gyerekek megtanulnak együtt dolgozni, és azt is, hogy az életben gyakran alkalmazkodni kell egymáshoz. A közös játék mindig fejleszti a kommunikációs készséget, a testmozgás pedig az általános egészségi állapotnak is jót tesz, amikor tehát lehetőségünk nyílik erre, vigyük le a kicsiket a legközelebbi játszótérre. 

Bátorítsuk a játékot!

A gyerekkor egyik legfontosabb része a felhőtlen szórakozás: ez az egyetlen olyan szakasza az életünknek, amikor nem kell a kötelezettségekkel foglalkoznunk, amikor senkiért nem tartozunk felelősséggel és csak arra koncentrálhatunk, hogy jól érezzük magunkat. Azt azonban fontos tudni, hogy a játék az életre nevel, ezért sokszor nem mindegy, hogy mit adunk gyermekeink kezébe. Válasszunk olyan játékokat, amik amellett, hogy szórakoztatóak, hozzájárulnak a gyerekek kognitív, finommotoros, szociális, érzelmi és értelmi fejlődéséhez is. Ezzel ugyanis biztosítjuk a kicsik számára a kiegyensúlyozott gyerekkort, ugyanakkor észrevétlenül felkészítjük őket a felnőtt életre is.

A kép forrása: 123rf.com
Szponzorált cikk (x)