"Megcsalt a férjem, el akarom hagyni, de a karantén helyzet miatt most nem tudom!"

2020 Április 19. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A kétgyermekes édesanya döbbent rá, hogy házassága romokban hever. Mire lépni tudott volna, a karantén helyzet megtrollkodta a válási, szétköltözési szándékait.

- Már évek óta nem működött a házasságunk, amit magamnak sem vallottam be őszintén - kezdi nehezen a beszélgetést a 46 éves Gabi. - Pontosan éreztem, hogy valami nem működik a kapcsolatunkban, de semmit nem tettem azért, hogy a mélyére ássak a miérteknek. Ha most nagyon őszinte akarok lenni, akkor a lejtmenet már a második gyerek születése után elkezdődött. Az első gyerek után nem sokkal becsúszott a második, és onnantól kezdve teljesen kiürült a házasságunk, megszűnt a szex is, és már nem tudtunk új lendületet venni. Zsoltinak persze több ideje volt az elromlott kapcsolatunkon lamentálni, mint nekem, szerintem azért, mert jól menő vállalkozóként neki nem kellett szétszakadnia a munka és az anyaság között.

"A férjem többször félrelépett, amíg én anyaként és feleségként szétszakadtam"

- Évek óta csak azt éreztem, hogy nem vagyok önmagam, nem vagyok magammal elégedett, hogy az életem félresiklott. Még nekem is furcsa, hogy, bár én nyeltem több keserű könnyet, Zsoltiban fogalmazódott meg először, hogy a házasságunk egy rosszul működő házasság. Mint utóbb kiderült, amíg én gyereket neveltem, túlóráztam, próbáltam családanyaként és feleségként megfelelni, a férjemnek több egy éjszakás kalandja is volt.

- Utoljára még elutazunk négyesben Zalakarosra wellnessezni, de akkor már teljesen ki volt fordulva önmagából. Feszült volt, egyfolytában csak nyomkodta a telefonját, délután hosszabb időre elugrott "cigit venni" - éreztem, hogy most mindenhol akar lenni, csak nem velünk. Ott és akkor még nem tudtam, hogy amíg mi az idilli család képet láttattuk magunkról a szálloda halljában, éppen a szeretőjével civódtak... Én teljesen más mozit néztem! Nekem nem esett le akkor, hogy mi folyik körülöttem, már csak később, amikor tisztázni kezdtük a feszült helyzetet - meséli már hónapokkal a családi vita kirobbanása után Gabi.

"Már a párterápiába sem ment bele a férjem, annyira nem akart már minket"

- A hétvége után, otthon a konyhában leültünk beszélgetni, és felvetettem a párterápia lehetőségét. Megkérdeztem tőle, hogy 20 év párkapcsolat és két gyerek után van-e még létjogosultsága annak, hogy rendbe tegyük a dolgokat. Mintha csak mindig is erre a kérdésre várt volna. A nyitány után végre kimondhatta, ami a szívét nyomta. Én még akkor is naivan bizakodtam, hogy ha valaha szerettük egymást, akkor miért ne tehetnénk rendbe a húvösre fordult házasságunkat? De nyitott fülekre akkor már nem találtam.

- Aztán végre lehullott a függöny! Ez a beszélgetés kellett ahhoz, hogy én is végképp le tudjam magamban zárni a dolgot, amit ő már korábban megtett. Utána már tányércsapkodós kiabálás sem volt. Veszekedés sem. Csak a beletörődő, suta hallgatás - emlékszik vissza az elmúlt időszakra a kétgyermekes anyuka.

"Egy önismereti tanácsadó segít most újra magamra találnom"

- Én azóta az önismeret útjára léptem, és egy ismerős coach-csal heti többször beszélek telefonon, online kurzusokba iratkoztam be, hogy tovább tudjak lépni. Neki köszönhetően ma már látom, hogy ahhoz, hogy ez idáig vezetett, mind a kettőnknek tennie kellett. Szerencsére mind a ketten látjuk a saját magunk felelősségét. Tudjuk, hogy rossz házassági mintát hozunk otthonról. Ezeket a mintákat most át kell írnom magamban.

"Kiderült, soha nem voltam elég jó az egoista férjemnek"

- Ha visszagondolok, akkor a házasságunk soha nem volt egy érzelem dús kapcsolat. Soha. Hogy is lett volna az, hiszen nem ezt láttam otthon a szüleim kapcsán. Sőt, Zsolt sem kapott otthon emocionális töltetet. Otthon egyikünk szülei között sem volt puszi vagy simogatás. Ez mind a kettőnknek hiányzott, de nem tudtuk egymásnak megadni. Erre vágytunk pedig a legjobban. A szexualitásban is azt vártuk, hogy a másik kezdeményezzen, de senki nem tette meg a kezdő lépést. Az önismereti alkalmak alatt még arra is rá kellett jönnöm, hogy a férjem egoista, és meglehetősen elnyomott engem. A 20 év alatt szépen, észrevétlenül önbizalom hiányos nő lettem, aki már azt sem tudta végül, hogy vannak-e értékei.

- Miközben egyéni terápiába kezdtem, az újabb és újabb éjszakai beszélgetések újabb és újabb sérelmeket hoztak a felszínre. Mindig megkaptam, hogy miért nem voltam elég jó a férjemnek, hogy mit tehettem volna másképpen. Egyre inkább érződött, hogy Zsolt már nagyon tovább akar lépni - nélkülünk. Új kapcsolatra vágyott. Nem mondom, óriás pofon volt.

"Esténként némán ülünk egymásnak háttal, és várjuk, hogy véget érjen a karantén"

- Végül pár kínos hónap után, közvetlenül a koronavírus-járvány hazai kitörése előtt kimondtuk, hogy válunk, szétköltözünk. Nincs tovább.

- De milyen a sors? Nem enged el minket egymástól olyan könnyen! Habár lelkileg már leváltunk egymásról, a szétköltözésünk a járványügyi, illetve a karantén helyzet miatt teljesen megtorpant, és ellehetetlenült. A bonyolult családi szálak, a rendezetlen ingatlan dolgaink miatt nincs hova költöznünk. Ezért most esténként némán ülünk egymásnak háttal. Az érzelmeink, az új élet kezdetének vágya egy jó időre szintén karanténba került...

A történetben szereplő neveket az érintett hölgy kérésére megváltoztattuk.

Fotó: Freepik