Valentin-nap - 5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudsz a Bálint-napról, a szerelmesek ünnepéről! Mit szokás ajándékozni ilyenkor?

2018 Január 27.

Ki volt Valentin, akinek a szerelmesek ünnepét köszönhetjük? Mit szokás ajándékozni Valentin-napon? Cikkünkből 5 további érdekességet is megtudhatsz a Bálint-napról!

Február 14-e a szerelmesek ünnepeként vonult be a naptárba, ezen a napon a főszerep a szerelmi vallomásoké és a gyertyafényes romantikáé.
Már jóval Valentin-nap előtt megjelennek a kávéházak, éttermek, üzletek kirakataiban a harsány, szív alakú dekorációk - ilyenkor egy kicsit felpezsdül a város, és a hideg téli estéket a bolondos szerelem melege járja át. Valentin-napon a titkos rajongók szerelmet vallanak, a párok apró figyelmességekkel, ajándékkal kedveskednek egymásnak, szerelmes üzeneteket váltanak, nemritkán a fiatalemberek ilyenkor kérik meg imádottjuk kezét - miközben a virágárusoknál meredeken szökik fel a vörös rózsa árfolyama.

Habár hazánkban "modern ünnepként" tartjuk számon a Valentin-napot, az angolszász hagyományból átvett, ma már itthon is meggyökerezett, szívmelengető szokás eredete régi időkre nyúlik vissza. Lássuk, ki is volt Bálint, akinek a szerelmesek ünnepét köszönhetjük, és miért éppen a virág, illetve a titkos szerelmi üzenet vált február 14-e jellegzetes szimbólumává?

Valentin titokban összeadta a szerelmes párokat, amiért az életével kellett fizetnie
Szent Bálint, Terni püspöke a 14. században vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban - életét több legenda is megörökítette.
Az egyik ilyen legenda elmeséli, hogy a püspök a szerelmes párokat a keresztény szokásoknak megfelelően megeskette egymással, többek között a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépniük. A friss házaspárokat kertje virágaival ajándékozta meg. A hagyomány úgy tartotta, hogy ezek a házasságok jó csillagzat alatt születtek. A titkos esketések miatt azonban az életével fizetett.

Egy másik elbeszélés szerint a püspököt keresztény hite miatt börtönbe vetették, és amíg a halálos kivégzésére várt, a börtönőre vak leányának csodával határos módon visszaadta a látását. Még mielőtt a Bálintot a kivégző helyre kísérték volna, a fiatal leánynak egy búcsúüzenet jutatott el, amit így írt alá: "A Te Valentinod". Ez a Valentin-napi, azaz Bálint-napi üzenetküldés eredetének legelterjedtebb magyarázata.
Valentin-napot, azaz Bálint-napot azért ünnepeljük pont február 14-én, mert e napra esett a szerelmeseket pártoló püspök kivégzése.

10 VALENTIN-NAPI FINOMSÁG, AMI KÉSZÍTS EL A PÁRODNAK! OLVASD TOVÁBB ITT »»

5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudsz a Valentin napról

Sok vita folyik arról, hogy terni Bálint mellett léteznie kellett egy másik katolikus hitű Bálintnak is, és az sem egyértelmű, hogy tulajdonképpen melyiküknek köszönhetjük a Bálint-napot. Többen mégis úgy magyarázzák, hogy ez a két személy valójában egy és ugyanaz kellett legyen.

1. Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje.

2. A vallásos eredete ennek az ünnepnek: Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A Valentin-nap vallásos eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

3. Shakespeare Hamlet című drámájában is megemlíti a Valentin-napot. A megőrült Ophelia „illetlen” énekében elmeséli, hogy Szent Bálint napjának éjszakáján a leány bement a legényhez, és már nem leányként jött ki tőle.

4. A japán szokás eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) viszonzásként aprósüteményt kapnak ők ajándékba.

5. Olaszországban a szerelmespárok többnyire folyók vagy tavak hídjainál találkoznak, és egy lakatra nevük kezdőbetűit írják rá. Miután lezárták a lakatot a hídnál, a pár tagjai egy-egy kulcsot a vízbe dobnak, és közben valamit kívánnak maguknak, amit nem szabad hangosan kimondaniuk - de gyaníthatóan az örök szerelem az, amit kívánnak.

Kik viselték a Bálint-keresztet?
A magyar néphagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő volt, akkor jó termésre lehetett számítani. Elődeink azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy, hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.
A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett Bálint-keresztet, vagy más néven frászkeresztet. Így Bálint nem csak a szerelmesek, hanem a lelki betegek, epilepsziások védőszentje is egyben.

Forrás: Wikipedia, Spiegel Online cikkei nyomán