Szamárköhögés: Két újszülött baba kapta el a betegséget! Súlyos következményei lehetnek!

• Szerző: MTI

A szamárköhögés ellen kötelező védőoltás kapnak az újszülött babák, ugyanis a csecsemőkre nézve nagyon veszélyes betegség, mégis két újszülött kaphatta meg a betegséget!
(A fotó csak illusztráció).

A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

Szamárköhögés – két hónapos korban oltják az újszülötteket ellene

Póta György elmondta, Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező védőoltás van a szamárköhögés (pertussis) ellen, az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek a DiPerTe kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget.
Mint mondta, a két megfertőzött újszülött valószínűleg valamelyik felnőtt családtagtól kaphatta el a betegséget.

Mi az a szamárköhögés?

A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés.
Póta György hozzátette, a fertőzés antibiotikummal, köhögéscsillapító készítménnyel gyógyítható, nem halálos betegség, azonban az erős köhögési rohamok az újszülötteket, csecsemőket kifáraszthatja, aminek komoly következményei lehetnek.

Okozhat-e ma járványt a szamárköhögés?

Tavaly harminc igazolt szamárköhögéses esetet regisztráltak Magyarországon, Póta György azonban hozzátette: mivel a lakosság oltva van a betegség ellen, ezek a szórványos esetek nem okozhatnak komoly járványt.

Forrás: MTI 2018. január 2.
Fotó: Pixabay