Kerekítő a mondókázó mindennapokért! (x)

Tizenöt éves a Kerekítő

Tizenöt év egy gyermek életében is hosszú idő, hát még Kerekítő manóéban! Épp ennyi telt el azóta, hogy a kedvelt figura beköltözött az első Kerekítő népi mondókáskönyvbe, így befészkelte magát a gyerekszobák polcaira, és bájos bábként is felbukkant a baba-mama foglalkozásokon. (x)

Kerekítő a mondókázó mindennapokért!

„Az ölbeli játékok nemzedékről nemzedékre szálltak – változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha." (Fábián Éva népzenepedagógus sorai a könyvsorozatról)

A Kerekítő mind hazai és határon túli családok és pedagógusok körében népszerű, értékőrző közösségek épültek köré. A foglalkozásokon, a Kerekítő Mondókázón, Manó Tornán és a Tippentőn a könyvsorozatban megbújó népi ölbeli játékok elsajátításán van a hangsúly. Mindez szeretetteli hangulatban, családias légkörben. Az ölbeli játékok szemtől szembe, szívből szívbe, lélektől lélekig érnek. Számtalan helyzetben segítenek kapcsolódni egymáshoz.

A Kerekítő világának másik alappillére az idén huszonkét kötetesre bővülő könyvcsalád. A mondókás népi alapsorozat mellett meséket is olvashatunk, Kerekítő manó kalandjairól, játszhatunk repülőset vagy liftezhetünk Lackfi János Százérintő kötete segítségével, továbbá az ünnepre hangolódásban segít a Kerekítő Évkerék és Kerekítő manó adventi mondókatára. A kötetek hanganyaga könnyen elérhető a Kerekítő YouTube csatornán és a zenemegosztó oldalakon.

A program megálmodója, J. Kovács Judit 2023-ban Janikovszky Éva-díjat kapott. A díjátadó ünnepségen Sándor Ildikó néprajzkutató „univerzumként” említette a Kerekítőt. Továbbá úgy gondolja: „Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.” A Kerekítő mára nem csak egy baba-mama foglalkozáshálózat, hanem pedagógusképzés és széles körű élménypedagógiai módszertár is, melyből óvodák és bölcsődék is örömmel merítenek; Kerekítő manó számos helyen csoportbábként van jelen a kicsik életében.

Az idei kerek évfordulóra két új kötettel készülünk, a Kerekítő manó és a hullócsillagok című mesekönyvvel óvodásoknak, amely már előrendelhető. Illetve egy különleges, mondókás babanaplóval, amelyikben a babamasszázs fontosságáról is olvashatnak az újdonsült szülők.

Kerekítő manó világa címmel vándorkiállítást is útnak indult Budaörsön, majd az ország több könyvtárában is látható lesz.

Ezenkívül Sződön Kerekítő mondóka tanya születik mondókaállomásokkal, ezt a családdal vagy óvodai-kisiskolai csoportokkal is élmény lesz felkeresni.

 

Tudj meg többet a Kerekítőről itt!

https://linktr.ee/kerekito

https://mora.hu/sorozat/kerekito-konyvcsalad

https://www.facebook.com/kerekitokozosseg