Ismerd meg a világot Marék Veronika könyveivel! (x)

• Szerző: PMM

Aligha akad olyan család, vagy óvodai csoport, ahol ne forgatnák rendszeresen Marék Veronika könyveit. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy generációk nőttek fel Kippkopp és Boribon történetein. A szerző munkássága azonban túlmutat a meséken. Ismeritek például a felelgetős könyveit?  (x)

Ismerd meg a világot Marék Veronika könyveivel!
Fotó:  Kaunitz Tamás 

Ma már olyan szerencsés környezetben élünk, hogy télen-nyáron elérhetőek a legkülönfélébb zöldségek és gyümölcsök. A korábban egzotikusnak számító banánt épp olyan jól ismerik a gyerekek, mint az almát. A Hol terem a sok gyümölcs? című kötetben sorra vehetjük, hogy a piacról, vagy a boltok polcairól ismert hazai és távoli gyümölcsök milyen környezetben növekszenek, mielőtt az asztalra kerülnek nálunk. Megfigyelhetjük, hogy melyik évszakban mi terem, valamint, hogy milyen módokon tartósíthatunk, ha télen is szeretnénk finom, itthon termett gyümölcsöket enni.

Hol terem a sok gyümölcs?

A kicsiket rendszerint nagyon érdeklik a járművek. Földön, vízen és levegőben is eljuthatunk egyik helyről a másikra. Vannak lassabb és gyorsabb járművek, akad olyan, amelyen sokat utazhatnak, más közlekedési eszközökkel egyedül haladunk. A Játsszunk utazást! kötet nem csak járműrajongónak lehet izgalmas olvasmány.

Alkotni, barkácsolni feltöltő tevékenység. Különösen akkor, ha képesek vagyunk olyan tárgyakat létrehozni, amelyek aztán a mindennapjaink részévé válhatnak. A barátságos harapófogó című könyvben Peti és Kata játékai nem férnek el a játékszekrényükön. Apával hozzáfognak egy nagyobb polc építéséhez, miközben megismerkednek az egyszerűbb kézi szerszámokkal és a létrehozás örömével. Sokan tartanak tőle, hogy élesebb eszközöket, vagy akár ollót adjanak a gyerekük kezébe. Pedig felnőtt felügyeletével és néhány fontos biztonsági szabály betartása mellett érdemes próbálkozniuk, hiszen a valódi felelősség ösztönzőleg hat a szabálytartás, fegyelmezettség fejlődésére, a hatékony eszközök használata sikerélményhez vezet, ami pedig megerősíti az önbizalmat.

Az idő megfoghatatlan fogalom, ezért is olyan nehéz megtanulni, mi volt tegnap, mi van ma, és mi lesz holnap. Marék Veronika Tegnap, ma, holnap című párbeszédes könyve segít megérteni, hogyan váltják egymást a hét napjai. A kisgyerekek számára fontos biztonság érzetét az is növeli, ha jobban el tudnak igazodni az idő rejtélyes fogalmai között. Marék Veronika sokoldalú alkotó, érdemes ismeretterjesztő köteteivel is megismerkedni.

Nyitókép: