Érdekes tények a szoptatásról

2023 Március 19. • Szerző: PMM

A humán anyatej a lehető legegészségesebb tej, amit egy csecsemő kaphat. Ezúttal érdekes tényeket, kutatási eredményeket gyűjtöttünk össze a szoptatásról, illetve annak hasznosságáról.

1. A koraszülöttek édesanyjának teje eltér az átlagostól, mert annak összetétele a korababa igényei szerint alakul.

2. Az újszülött szopóreflexe a születése utáni második óra során 45 percig a legintenzívebb.

3. Azok a babák, akik 7-11 alkalommal szopiztak születésük első napján, 86%-kal több tejhez jutottak a második napon, mint azok, akik az első napon csak hatszor vagy annál kevesebbszer kerültek mellre.

4. Az anyukák 79%-a azt tervezi, hogy sokáig fogja szoptatni a kisbabáját, ám csupán 49%-uknak sikerül a csecsemő 6 hónapos koráig anyatejjel táplálni a babát - a WHO statisztikái szerint.

5. Hat hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás jótékony hatással van a gyermek későbbi mentális egészségére - állítják ausztrál kutatók, akik tanulmányukat a The Journal of Pediatrics című szaklapban publikálták.

6. A csak anyatejjel táplált csecsemőknél jóval ritkábban jelentkezik a tejfehérje-allergia, ha viszont az anya sok tejterméket fogyaszt, az első tünetek a szoptatás alatt is megjelenthetnek.

7. A szoptatás csökkenti a fülgyulladás, a gyomorproblémák, az asztma, az influenza és a cukorbetegség kockázatát.

8. Két hónap szoptatás felére csökkenti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) veszélyét – állapították meg a Virginiai Egyetem orvosai.

9. A Sciences Advances című folyóiratban közzétett tanulmányban pedig a kutatók azt találták, hogy az immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart, és a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja.

10. Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás egy új, 300 ezer kínai nő bevonásával végzett, nyolc évig tartó tanulmány szerint.

11. A szoptatás jelentősen előmozdítja a babák jobb kognitív képességeit eredményező idegrendszeri fejlődését, ami később segítheti őket az társadalmi-szakmai előbbre jutásban. Mi több, az anyatejjel táplált kicsik kevesebb érzelmi stresszt mutatnak, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőtt életüket sikerek kísérik a LiveScience cikke szerint.

Fotó: freepik.com