Ételek, amelyek tele vannak vassal és babáknak is adhatóak

• Szerző: PMM

Az agy fejlődése csecsemőkorban a legerőteljesebb, az idegek megfelelő kialakulásához csecsemő- és kisgyermekkorban szükség van a napi 0,6-1,2mg/kg vas bevitelére.


- A húsokból könnyebben felszívódik a vas, és fontos az is, hogy a hús mellé mindig fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, ugyanis a bennük lévő C-vitamin segíti a vas felszívódását - magyarázza Hérák Anita védőnő szakértőnk.
Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat: a csecsemőkorukban súlyos vashiányos vérszegénységgel kezelt gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását? Olvasd tovább cikkünket!

5 étel, ami tele van vassal

1. Édesburgonya - 6 hónapos kortól

Édeskés íze és intenzív színe miatt nagyon szeretik a babák fogyasztani az édesburgonyát. Tápértékei igen jók, megtalálható benne több vitamin (A, B, C-vitamin), kiváló vas-, kalcium-, magnézium- mangán-, kálium-, foszfor, nátrium-, szelén, réz- és cinkforrás. Rosttartalma kedvezően hat a bélműködésre.

2. Sütőtök - 6 hónapos kortól

Babáknak egészen korán, már a hozzátáplálás kezdetétől adható a natúr sütőtökpüré. Ha a baba már nagyobb, 7-8 hónapos, akkor keverhetünk a pürébe tökmagolajat vagy olívaolajat is.
Az A-vitamin nagyon fontos a látásfejlődéshez. A sütőtök bővelkedik karotinoidokban, amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át.

3. Máj - 8 hónapos kortól

A máj legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, a nyomelem mennyisége a máj típusától függ:
kacsamáj: 30 milligramm
sertésmáj: 22,1 milligramm
borjúmáj: 7,9 milligramm
májas hurka: 5,2 milligramm

A máj különösen gazdag A- és D-vitamin, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben.
A csirkemáj 8 hónapos kortól adható babának, de legfeljebb heti 1 alkalommal.

4. Hüvelyesek - 8 hónapos kortól

Lencse, sárgaborsó, feles borsó bab 8 hónapos kortól adható.
A szárított lencse vastartalma 6,9 milligramm. A fehérbab 6, a borsó 5 milligramm vasat tartalmaz.

5. Gluténmentes álgabonák - 12 hónapos kortól

Köles, amaránt, quinoa már 12 hónapos kortól adható. Babáknak, kisgyerekeknek az álgabonák "kása"- változatát kínálhatjuk. Ezekkel tökéletesen kikerülhető a glutén, mindegyik könnyen keverhető az első gyümölcspépekhez, és remekül lehet vele sűríteni.
 
Quinoa (8 milligramm) amaránt (7,6 milligramm) és köles (5,9 milligramm).

Lektor: Hérák Anita védőnő