Mennyire védi meg az anyatej a csecsemőket a koronavírustól? Friss kutatás

Amerikai immunológusok azt vizsgálták, hogy az anyatejben megtalálható ellenanyagok meg tudják-e védeni a csecsemőket a koronavírus-fertőzéstől.

Az amerikai járvány kitörésének epicentrumában, New York-ban végzett új kutatás során fertőzött anyák tejének koronavírus elleni antitestjeit vizsgálták immunológusok, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az anyatej megvédheti a csecsemőket a koronavírus fertőzéstől. A tudósok arra jutottak: az anyatej nem közvetíti a koronavírus-fertőzést anyáról babára.

Koronavírussal fertőzött anya nyugodtan szoptathat

- Azokat az édesanyákat, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, arra biztatjuk, szoptassák tovább csecsemőjüket, mert ahogy más kutatók is bebizonyították, mi is arra jutottunk, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról babára. Ezúttal megállapítottuk, hogy biztosan jelen vannak azok az antitestek az anyatejben, amelyek megvédik a csecsemőt a Covid-19 betegségtől” – összegezte eredményüket Rebecca Powell, a New York-i Sinai-hegyi Kórház vezető kutatója.

Így zajlott a kutatás

A tudósok 15 mintát vizsgáltak meg - ezek mindegyike koronavírus által fertőzött anyától származtak. Emellett elemeztek 10 további mintát, melyek még 2019 decembere előttiek voltak, és igazoltan nem fertőzött anyától származtak. A pozitív minták mintegy 80 százaléka erős immunválaszra utaló ellen anyagokat igazolt.

Az anyatej erős vírusölő funkcióval bír

- Az anyatejben lévő antitestek az immunsejtekkel együtt képesek átadni erőteljes, vírusölő funkciókat újszülött csecsemőknek, akik védettek lehetnek az olyan betegségektől, mint a kanyaró és a bárányhimlő, illetve más betegségek - tette hozzá.

A humán anyatej a lehető legegészségesebb tej, amit egy csecsemő kaphat. Érdekes tényeket, további kutatási eredményeket gyűjtöttünk össze a szoptatásról, illetve annak hasznosságáról ebben a cikkünkben.

Fotó: Freepik