6 zöldfűszer, amit a baba már 1 éves kor alatt megkóstolhat - védőnő tanácsai

• Szerző: Pálinkás Zsanett

Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó szakértőnk olyan zöldfűszereket ajánl, amelyek nem csak finomabbá teszik a baba ételeit, hanem egészségesek is. 

A hozzátáplálási időszak olyan, mint egy kalandos utazás az édesanya és baba számára egyaránt. A baba új ízekkel ismerkedik, egyszer szívesen kanalazza az ételeket, máskor pedig grimaszolva elutasíthatja. Ízérzékelése fokozatosan alakul ki, ezért is fontos, hogy az ételek natúr ízét ismerje meg az első évben és javasolt kerülni a só és cukor hozzáadását az ételekhez. Egy új ízt többször javasolt megkóstoltatni a babával elutasítás esetén is.

A hozzátáplálás időszakában nem csak a zöldségek és gyümölcsök ízével ismerkedhet  meg a baba, hanem 8 hónapos kortól a fűszerek ízével, illatával is. A fűszerek a baba ételeinek egyéni ízvilágot adhatnak. Arra azonban figyelni kell, hogy a fűszerezés enyhe legyen elég egy-egy csipetnyi az ételek ízesítéséhez. Néhány fűszer ugyanis intenzívebb ízű, ha túl sok kerül az ételbe a baba elutasíthatja. Egyszerre egy fűszer kerüljön bevezetésre. Amennyiben nyitott rá a gyermek, a friss fűszereket érdemes megszagoltatni vele és nyugodtan meg is tapogathatja.

Melyik fűszert mikor és mivel javasolt adni a babának?
Az alábbi összefoglaló segít, hogy mikor milyen fűszert lehet bevezetni a baba étrendjébe.  

8 hónapos kortól javasolt zöldfűszerek

1. Petrezselyem

Gyakran használt zöldfűszer a konyhában. Értékes tápanyagokban, magas az A-,C-,E-vitamin és karotin tartalma, ami miatt az immunrendszert is támogathatja. Nagyon sok baba ételhez felhasználható könnyed íze miatt. Javasolt előnyben részesíteni a friss petrezselyemlevelet, melyet fénytől védett helyen a legjobb tárolni. A téli időszakra pedig a fagyasztóba is lehet tenni néhány csokorral. Nem javasolt felhasználni a foltos, vagy fonnyadt levelű petrezselymet.
A petrezselyem jól illik a borsó-, burgonyafőzelék elkészítéséhez, de levesek, húsok, gabonaételek, tojás ízesítéséhez is alkalmazható.

2. Zellerlevél

A zeller sok szerves anyagot tartalmaz: nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, B6-vitamin és néhány nyomelem is megtalálható benne. A zellert nehezebb termeszthetősége miatt olykor permetezhetik, ezért javasolt a bio terméket előnyben részesíteni. Alaposan megmosva a zellerlevél 5-7 napig is tárolható hűtőben, akár frissen tartó zacskóban.
A zellerlevél főzelékek, levesek, hús- és tojáskrém készítéséhez is kiváló fűszer lehet.

3. Kapor

Magját és levelét is lehet alkalmazni fűszerként. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, vas, réz, cink, foszfor, magnézium, folsav, A,-B.-E-vitamin egyaránt megtalálható benne.
Gyógynövényes, picit csípős ízvilága miatt a kaprot főként burgonyával és tökkel készült ételek esetében javasolt alkalmazni, de ízvilága harmonizál a túróval, hallal, tojással is.

4. Bazsalikom

Tartalmaz C-,A,-K-vitamint, valamint vas, kálium, magnézium, réz és mangán is megtalálható benne. Erős illata és édesgyökérszerű zamata miatt nagy kedvence lehet a gyermekeknek.
Tészta és paradicsomos ételekhez, levesekhez, halhoz egyaránt felhasználható.

10 hónapos kortól bevezethető fűszerek

5. Majoránna

A friss majoránna ízletes és főként C-vitaminban gazdag fűszernövény.
Virágos és picit fás íze miatt zöldségből készült ételekhez, szószokhoz, sült ételekhez és hús pácok készítéséhez alkalmazható főként.

6. Oregánó

Gazdag vitaminokban és tápanyagokban egyaránt. Kálium, cink, vas,kalcium, magnézium C,-E,-B6.-B3-vitamin található benne.
Kissé citromos íze tésztákon, húsokon jól érvényesül, de akár egy paradicsomos ételt is elkészíthető vele.

Hogyan használjuk babák esetén a zöldfűszereket?

A friss fűszernövényeket, célszerű a főzés végén az ételhez adni, mert így tápanyag tartalma kevésbé sérülhet magas hő hatására, valamint az íze is jobban érvényesülhet. A legjobb friss zöldfűszereket alkalmazni, azonban szárított vagy fagyasztott formában télire is eltehető. Célszerű mindig gondolni a téli hónapokra is az anyukáknak a zöldségek, gyümölcsök esetében is.

A boltban kapható fűszerkeverékek alkalmazása kerülendő az első évben, hiszen a legtöbb só és egyéb adalékanyag hozzáadásával készül. A legjobb otthon készíteni fűszerkeveréket, frissen szedett, majd szárított fűszernövényekből, ami tiszta üvegben jól tárolható.

A legtöbb zöldfűszer nem csak ételek ízesítésére, de gyógynövényként betegségek kezelésére is alkalmas lehet. Azonban gyerekeknél a legtöbb nem alkalmazható. Csak is orvos javaslata alapján történjen bármelyik fűszernövény alkalmazása gyógyításra kisgyermeknél.

Magyarországon megjelent az új csecsemőtáplálási irányelv, ami nagyban megváltoztatta a baba étrendjébe bevezethető ételek sorrendjét. A legfrissebb hozzátáplálási táblázat segíthet az édesanyának abban, hogyan állítsa össze a baba étrendjét.

Szerző: Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segíti a hozzá forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat. Folyamatosan támogatja az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.


Fotók: Freepik