Új képzéssel bővült a Snétberger Program kínálata

• Szerző: MTI

Új, emelt szintű képzéssel bővült a zenei tehetséggondozással foglalkozó Snétberger Program kínálata: a Snétberger MasterClass az alapképzésben részt vevő fiatalok zenekarainak nyújt további segítséget.

A Nemzeti Tehetség Központ által működtetett programnak és a Snétberger Alapítványnak köszönhetően évente mintegy 60 hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal tökéletesítheti zenei tudását a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban - áll a Nemzeti Tehetség Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az elmúlt 11 év alatt több száz diák végezte el a programot, az ösztöndíjasok 90 százaléka pedig további tanulmányokba kezd: életkortól függően bekapcsolódnak az alap-, közép- vagy felsőfokú zeneiskolai oktatásba, érettségi vizsgát tesznek, diplomát kapnak.

A Snétberger MasterClass azokat a fiatalokat segíti, akiknek az alapszintű képzést követően további támogatásra van szükségük zenei pályájukon. A zenekarokra szabott oktatási modulok a zenei kompetenciák további fejlesztését segítik, emellett az előadóművészettel kapcsolatos személyes és kommunikációs készségek bővítését, valamint a zeneipari szereplők és zeneipari folyamatok megismerését tűzik ki célul.

A programnak köszönhetően a kurzusra felvételt nyert diákoknak a képzés teljesen ingyenes. A közleményben idézik Lantos Krisztinát, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetőjét, aki szerint a Snétberger Programot Magyarország kormánya kiemelten fontosnak tartja, ezért 2015 óta évi 140 millió forinttal támogatja. "Azért, hogy mindez a munka egy emelt szintű képzéssel folytatódhasson tovább, azok számára, akik már részt vettek a programban, a kormány további 50 millió forintos támogatást biztosít a Nemzeti Tehetség Programon keresztül" - tette hozzá.

A programban részt vevő zenekaroknak fontos, hogy képesek legyenek megfelelő referenciát felmutatni az irántuk érdeklődőknek, legyenek azok koncert- vagy rendezvényszervezők, esetleg nemzetközi iskolák. A Snétberger MasterClass ezért a tehetségek zenei és előadóművészi kompetenciáinak fejlesztése mellett a kommunikációs felületek tudatos és szakszerű használatának oktatásával is kiegészül.

A program során a Snétberger Alapítvány stúdiójában minden formáció elkészítheti professzionális minőségű zenei felvételeit. A Snétberger MasterClass Program keretében rangos hazai és nemzetközi előadók tartanak workshopokat és képzéseket, a diákok pedig zenekari próbákon és fellépéseken is részt vehetnek. A nagy sikerű svájci, franciaországi, ausztriai és hazai koncertek után a MasterClass program hallgatói a németországi Düsseldorfban és Berlinben, valamint a svájci Bernben is felléphetnek - áll a közleményben.

A kép forrása: www.snetbergercenter.org