Családi programokkal nyit újra a Ráth György-villa

• Szerző: MTI

Kiállításokkal és családi programokkal nyitja újra Városligeti fasori kiállítóhelyét, a Ráth György-villát szombaton az Iparművészeti Múzeum (IMM).

Szimbolikus esemény, hogy a téli szünet után ismét megnyílik a közönség előtt a szecesszió egyik remekműveként számon tartott Ráth György-villa, az IMM első főigazgatójának egykori otthona - mondta el az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Vincze Máté emlékeztetett arra, hogy Magyarország szomszédságában háború pusztít, ez pedig a közgyűjteményi szférára is kifejti negatív hatását, többek között a rezsiköltségek emelkedése miatt.

Szombaton azonban ismét kitárul a Városliget közelében épült villa kapuja, ahol nemcsak A mi szecessziónk és a Minivarázs - Kép és betű a szecessziós ex libriseken című kiállítások várják a látogatókat, hanem barkácsműhely, kosztümös tárlatvezetés és időutazós séták is.

Vincze Máté felhívta a figyelmet egy különleges műtárgyra is: Rippl-Rónai József híres falikárpitja, a Vörösruhás nő a műtárgyvédelmi okokból kötelező, hosszabb pihentetés után csütörtökön került vissza a Ráth György-villa szecessziós ebédlőjének falára.

Az 1898-ban hímzett kárpit azonban csak néhány hónapig lesz ismét látható, rövidesen ugyanis Franciaországba utazik a Musée de Pont-Aven Women at Work by/for the Nabis című tárlatára - közölte a helyettes államtitkár.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: noha az intézmény főépülete az átfogó rekonstrukció elindulására várva jelenleg zárva tart, a gyűjtemény darabjaival számos helyen - többek között a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum kiállításain - találkozhat a közönség.

A magyar múzeumi világ számíthat az Iparművészeti Múzeumra, és az Iparművészeti Múzeum is a társmúzeumokra - hangsúlyozta. Az intézmény számos nemzetközi meghívásnak is eleget tesz: a gyűjtemény több műtárgya jelenleg a berlini Kunstgewerbemuseum Retrotopia című tárlatán szerepel, Szólamok kerámiára címmel rövidesen Japánba indul egy kortárs válogatás az IMM kerámiagyűjteményéből, cserébe pedig 2024-ben egy kortárs japán kerámiagyűjtemény érkezik majd Budapestre - sorolta a főigazgató.

Mint hozzátette, június 24-én, a Múzeumok éjszakáján új kiállítás-sorozatot indítanak, amely az Üllői úti főépület rekonstrukciós terveit mutatja be, októberben pedig a többek között az adidassal folytatott együttműködéséről is ismert, kalmük származású sztárdesigner, Buliash Todaeva munkáiból nyílik kiállítás a Ráth György-villában.

Cselovszki Zoltán kiemelte azt is, hogy az IMM mára a szecesszió kutatásának egyik nemzetközi központjává vált, miközben a Hauszmann Alapítvánnyal is együttműködnek a hagyományos kézműves mesterségeket újraélesztő szakmai képzések elindításában.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta, hogy az IMM főépületének felújítására is vonatkozik az a kormánydöntés, amely az el nem kezdett nagyberuházások halasztásáról szól. Folyamatosak azonban az állagmegóvási munkálatok, a háborús helyzet elmúltával pedig reménykednek a rekonstrukció megkezdésében - fűzte hozzá Cselovszki Zoltán.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán