Húsvéti receptek - ezek az ételek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról

• Szerző: Horváthné Csáki Katalin

A húsvéti sonka, a főtt tojás, a kalács és a kuglóf biztosan helyet kapnak az ünnepi asztalon. Mutatjuk a bevált recepteket!

Húsvéti sonka

Az igazán jó sonka a parasztsonka, melyet a régi időkben üstökben főztek. Ma már inkább a különféle kötözött sonkákat főzzük, amelyek igazából gyorspácoltak és általában a legtöbb lapockahúsból van.

A lábasunkba kerülő sonkát először is áztassuk be 2-3 órára hideg vízbe, ezáltal a fölösleges sótól megszabadítjuk és a száradásnál elveszített nedvességet a hús visszanyeri. Ez persze a parasztsonkára értendő.

A gyorspácolt kötözött sonkákat is áztassuk be 1 órára. Ezt a vizet leöntve róla tegyük fel főni hideg vízbe úgy, hogy jól ellepje a víz a sonkát. Forraljuk fel, és amikor felforrt a vizünk, akkor vegyük le takarékra és tovább lassú tűzön főzzük lefedve. Azért kell lassú tűzön főzni, hogy a zsírrétegek ne károsodjanak. Ha siettetjük, akkor általában keménnyé válik a hús.

Ahány kiló a sonka, annyi órán át főzzük – mondták ezt a régi öregek. Főzés közben szurkáljuk meg többször, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy puhára főtt-e a sonkánk. A parasztsonka esetén ha a csont könnyen kifordul, akkor már jól megfőtt, de vigyázzunk a túlfőzéssel is, mert akkor nem lehet szépen szeletelni.

A sonka mindig a főzővizében hűljön ki, szeletelni csak kihűlt állapotában lehet merőlegesen, hogy ne hulljon szét. Kínáljuk húsvéti kaláccsal, főtt tojással, tormával, de adhatunk mellé újhagymát, retket vagy céklasalátát.

Főtt tojás

Érdemes ellenőriznünk, hogy tényleg frissek-e a tojások. Ennek ellenőrzése egyszerű: nagy lábasba hideg vizet töltünk, hozzáadunk 2 ek sót és a tojásokat belerakjuk. A friss tojások leülnek a lábas aljára. Azok a tojások, amelyek egy kicsit megemelkednek és lebegnek a vízben, azok még főzésre alkalmasak, azonban nyersen ne használjuk már fel. Ha a víz tetejére teljesen feljönnek és fenn is maradnak, akkor a tojások már nagyon régiek, ezek már felhasználásra nem javasoltak. Ennek magyarázata, hogy a friss tojások légkamrája 3-4 mm, a tojás minél régebbi, a légkamra nagysága nő és így könnyebben lebeg a vízen.

A sonkához kemény tojásokat főzünk 10 percig. A sonka levéből vegyünk ki és abba főzzük meg a tojásokat. Ha nem a sonka vizében főzzük, akkor a hideg vízbe tegyünk 1 ek sót majd forraljuk fel, és lassan csúsztassuk a tojásokat egy kanál segítségével a vízbe. Főzzük 10 percig és ezt követően öblítsük le hideg vízzel a tojásokat. A héját a sónak köszönhetően könnyedén lefejtjük. A tojásokat másképp is főzhetjük. Ha a megfőtt és megpucolt tojásokat még 3-5 percig sonkalében főzzük, finom ízt kapnak.

Húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 15 dkg sütőmargarin,
  • 4 dl tej,
  • 1 tk cukor,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 50 dkg liszt,
  • 5 dkg cukor,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 csipet só,
  • 10 dkg mazsola,
  • 1 db tojás a kenéshez.

Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk és félretesszük, amíg a tészta többi hozzávalóit kimérjük. Az 1 dl langyos tejbe beletesszük az 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük a csipet sót, az 5 dkg cukrot, beleöntjük a már felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék tejet, a tojássárgákat és elkezdjük a tésztát gyúrni. A langyos margarint apránként adjuk a tésztához majd a beáztatott mazsolát is belegyúrjuk. Jól kidolgozzuk. A tészta akkor jó, ha már szép hólyagos. Hagyjuk a duplájára kelni, majd a deszkára borítjuk. A tésztát gyengén átgyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk. Hengereket sodrunk belőlük, majd összefonjuk. A kalácsot kikent (vagy sütőpapírral bélelt) formába tesszük, tojással megkenjük és hagyjuk kelni még 20 percig. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig szép barnára sütjük.

Húsvéti kuglóf

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg vaj,
  • 4 db tojás,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 1 cs. sütőpor,
  • 1 zacskó mazsola,
  • porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is keverjük, majd a citrom reszelt héját is beleszórjuk. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Kézi mixerrel az egészet jól kidolgozzuk. Az előzőleg beáztatott mazsolát hozzáadjuk, jól elkeverjük fakanállal és kizsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük, közben tűpróbázzuk. Miután kihűlt, porcukorral hintjük.

Fotó: freepik.com