Ízletes húsgombócos káposztaléleves
• Szerző: Horváthné Csáki Katalin
A káposztalé egészséges és vitaminban gazdag, ráadásul ízletes leves készíthető belőle. Ez a különleges és zamatos leves Erdélyben gyakran kerül az asztalra, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 5 fő részére:
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál gyökér,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- ½ karalábé,
- ¼ fej édeskáposzta,
- 20 dkg zöldbab,
- ½ csomag szárított zöldségzöld (vagy fél csokor élő zöldségzöld),
- 2 db babérlevél,
- 1 tk. bors,
- 1 csapott ek. só,
- 1 csapott ek. ételízesítő,
- 1 marhahúsleveskocka,
- 250 ml paradicsomlé,
- ½ l – 1 l savanyúkáposztalé.
Rántáshoz: ½ dl olaj, 2 ek. liszt, 1 csapott ek. őrölt paprika.
Húsgombóchoz: 25 dkg sertés darálthús, 1 tojás, 3 ek. rizs, só, bors, 1 tk. őrölt paprika, 1 ek. szárított zöldségzöld, ½ fej vöröshagyma.
Elkészítés:
Feltesszük a tűzhelyre a lábasunkat, amelybe 3 liter vizet öntünk. Beletesszük a 2 babérlevelet és a marhahúsleveskockát, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és gyökeret és az apró kockára vágott vöröshagymát, valamint a karalábét, és a felaprított zöldségzöldet. Hozzáadjuk a dió nagyságú húsgombócokat, sózzuk, borsozzuk. Mikor már a húsgombóc megfőtt, akkor beletesszük a zöldbabot és a káposztát, valamint az egy csapott ek. ételízesítőt. A rántással berántjuk a levesünket és hozzáöntjük a paradicsomlevet és a káposztalevet, majd kb. 15 percig főzzük. A lábasba a főzés folyamán a vizet folyamatosan pótoljuk, hogy a levünk kellő mennyiségben meglegyen. A káposztalé mennyisége függ a savanyúságától és az ízlésünktől.