Ne töltsd újra vízzel az üres műanyag flakont, mert árthatsz vele a gyereknek és magadnak is!

• Szerző: Papás Mamás Magazin

A baktériumok, amelyek megbújnak a palack repedéseiben és karcolódásaiban, úgy tűnik, nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek - állítják a szakemberek.

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy az üres vizes pet palackot újratöltöttük csapvízzel - ami károsabb, mint gondolnánk. De nem azért, amire sokan tévesen gondolnak, hogy a műanyag kioldódik a vízben, hanem más okozza a veszélyt.

Pet palackok - nem a rákkeltő vegyületek miatt kell aggódni

- A PET-et (polietilén-tereftalát) kiváló ellenállási tulajdonság jellemzi a gyenge savakkal, lúgokkal, olajokkal, zsírokkal, aromás szénhidrogénekkel szemben. Olyan polimer, amely ennyi féle anyagnak ellenáll, tehát a szobahőmérsékletet jóval meghaladó hőmérsékletnek is - magyarázza Tóth Pál vegyészmérnök. - Az élelmiszeripar világszerte alkalmazza a pet palackokat élelmiszerek tárolására, szállítására, amely előzetesen olyan szigorú vizsgálatokon esik át, hogy teljesen bizonyosan kizárható, hogy a normál felhasználási tartományban az egészségre vonatkozó bármilyen károsító hatás bekövetkezzen - magyarázza a szakember.
De akkor mi a legnagyobb baj az újratöltött pet palackokkal?

A baktériumok nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek

Sokan úgy gondolkodnak, hogy nem lehet azzal ártani, ha a megüresedett pet palackot vízzel töltjük újra, hiszen előtte is víz volt benne. Ám ha nincs alaposan kimosva a pet palack, akkor előbb-utóbb baktériumok szaporodhatnak el benne.

- A baktériumok, amelyek megbújnak a palack repedéseiben és karcolódásaiban, úgy tűnik, nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint az a lehetőség, hogy a vegyi anyagok a műanyagból kioldódnak - mondja Scott Belcher, az USA-ban a Cincinnati Egyetem farmakológiai professzora. - Az egyszer használatos, eldobható palackokat úgy tervezték, hogy egyszer használják, majd kidobják azokat - teszi hozzá a szakember.

Azzal, hogy a pet palackokat folyamatosan használjuk, táskába tesszük, leejtjük, megkarcoljuk, mikro sérülések, alig látható hajszálrepedések, karcok keletkeznek rajtuk. Ezekben a repedésekben pedig a baktériumok könnyen elszaporodnak, ami végül megbetegedéshez vezethet.

Nem beszélve arról, hogy nyáron gyakran az autóban hagyjuk a megbontott vizes palackjainkat, amibe az ételmaradékos szánkkal korábban már beleittunk. Tudni érdemes, hogy az ivás során a száj flórájából könnyen bejuthatnak a baktériumok a palackba, amely a forró autóban történő állás alatt gyorsabban szaporodnak.
Ha gyermek fogyasztja a baktériummal szennyezett vizet, akkor kisebb baktérium szám elegendő a tünetek jelentkezéséhez, ami hányás-hasmenés, torokfertőzés is lehet.

Biszfenol A - ezt a jelzést mindenképpen kerüld

Azonban van még egy oka annak, hogy miért nem érdemes túl sok műanyaggal érintkeznie az élelmiszereinknek.

A biszfenol A (BpA) egy, a műanyaggyártásban használt adalékanyag, egyik kellemetlen tulajdonsága pedig az, hogy képes beleolvadni a benne tárolt folyadékba és élelmiszerbe.

Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA több egészségügyi problémáért felel. A BpA kitettség tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, pajzsmirigy rendellenességekért, továbbá hormonális zavarokért, mint például korai serdülésért, elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. Ezen hatások gyakorlatilag mind a BpA hormonkárosító hatásaival hozható összefüggésbe. A jelentős kockázatok miatt az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a BpA-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását. 2017-től felkerült a különös aggodalomra okot adó anyagok listájára szaporodási képességeket károsító és hormonkárosító hatása miatt. (Forrás: Wikipédia)

Honnan tudható, hogy tartalmazza-e a flakon vagy ételes doboz biszfenol A-t? Sajnos nem igazán tüntetik fel a csomagoláson, de ha háromszögbe rajzolt 7-est, vagy PC jelzést látunk, az arra utal, hogy polikarbonátot tartalmaz, ami nagy valószínűséggel biszfenol A is lehet.

A 7-es jelű műanyagok egy része tartalmaz BpA-t

Fotó a cikkben: Freepik
Forrás: Külföld, Wikipédia