Ingyenes, online tanácsadással segítik a terhességi cukorbetegséggel érintett kismamákat

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát kb. 6-8%-ra becsülik, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik. A várandósok általános diabétesz-szűrése a terhességi protokoll szerint a terhesség 24-28. hetében történik, ezt követően viszont gyakran fordul elő, hogy a kismamák számára vércukorértékeik nehezen értelmezhetők, leleteik nem egyértelműek.

Ebben nyújtanak ingyenes segítséget a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének dietetikus, diabetológus és szülész-nőgyógyász szakemberei. A CEOSZ kezdeményezésének keretein belül az érdeklődők e-mailen is felkereshetik a szakértőket kérdéseikkel, illetve több alkalommal – első körben február 23-án, március 30-án és április 27-én – a DiabPONT online, videós tanácsadásához is díjmentesen csatlakozhatnak.

A cukorbetegek száma rohamosan emelkedik, globálisan ma már a 450 millió főt is meghaladja. Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar – diagnózis hiányában – még nincs tisztában állapotával. A cukorbetegséggel, vagy annak fokozott kockázatával élők edukációját és ellátását nagyban megnehezíti számuk folyamatos növekedése, mely egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.

A terhességi cukorbetegség többeket érinthet, mint gondolnánk

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz) a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. Fennállását minden kismamánál szűrni szükséges vércukorterheléses vizsgálattal. A terhességi diabétesz bárkinél előfordulhat, azonban vannak, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn – például a 35 évnél idősebbek, a túlsúllyal küzdők, vagy az inzulinrezisztensek esetében. Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult a gesztációs diabétesz, továbbá, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség. Számukra előnyös lehet, ha a terhesség korai szakaszától kezdve vércukormérő segítségével rendszeresen ellenőrzik vércukorszintjüket, ezzel ugyanis idő előtt felismerhető a terhességi diabétesz.

„A CEOSZ a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául, így számos rendezvénnyel, kampánnyal és tanácsadással igyekszünk felhívni a figyelmet a betegségre. Legújabb kezdeményezésünkkel a rizikófaktorral rendelkező, illetve terhességi cukorbeteg kismamáknak szeretnénk segíteni. A témában tartott online tanácsadásainkon a részvétel díjmentes, egészségügyi szakértőink pedig a személyesen vagy e-mailben feltett kérdésekre is ingyenesen válaszolnak” – mondta el Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Együtt könnyebb – ingyenes szakmai tanácsadás

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége első körben az elkövetkező három hónap utolsó csütörtökén – február 23-án, március 30-án és április 27-én – 17:00 órától ingyenes online szaktanácsadással várja a témában érintetteket. A későbbiekben az előadásokat az érdeklődés függvényében egész évben havonta tervezik megtartani. A résztvevők megismerkedhetnek a terhességi cukorbetegség tüneteivel, kezelésével, a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatokkal és azok jelentőségével. Az érdeklődők kérdéseiket az online tanácsadások mellett e-mailben is feltehetik a CEOSZ szakértőinek, akik nagyon rövid időn belül választ adnak. A kurzusokon való részvételre ZOOM linket kérni és a szakértőktől közvetlenül, e-mailben kérdezni a CEOSZ terhességi cukorbetegséggel foglalkozó aloldalán van lehetőség.

A kép forrása: freepik.com